12 Mart 2016 Cumartesi

dar alanda paslaşmalar / ilyas - yasemin

"Sinemanın yeterince reklamı yapılmıyor" diye başlayan araştırma sürecimiz, "Yaya hareketinin sinema sokağı üzerinde nasıl bir etkisi var? Bu etki nasıl görselleştirilebilir?" diye farklılaştı. Bu bağlamda sokak çevresindeki yaya hareketi incelendi; oturma, ayakta kalma, çömelme, adım atma gibi. İlk baştan beri girdimiz, harekete bağlı olarak kütlenin yer değiştirmesidir. Tam olarak da amacımız bu aslında; olayların yoğunluğuna tepki vermek.

Yılın bir haftası, yani festival günlerinde yaklaşık 200 kişiye ev sahipliği yapan, dolup taşan, her konuda yetersiz kalan sinema, diğer günlerde de 15-20 kişi tarafından kullanılan boş, yarı işlevsiz, işletmecilerinin de hoşuna gitmeyen sessiz bir mekâna dönüşmekte. Sinemanın burda ve her gün açık olduğunu hissettiren dikkat çekici bir şey yapılmasının gerektiğini düşündük. Bunu yaparken de hareket ile etkileşime geçecek bir sistem tasarlamak istedik.

Puflardan elde edilen oturma mekânlarını havanın depolandığı, toplandığı merkez olarak düşünürsek, oturma hareketi havaya yer değiştirme etkisi yapar. Esnek ve yarı esnek plastik borular yardımı ile hava panellere yerleştirilen elastik bölümlere dolar. Böylelikle kapalı bir sistem elde etmiş oluruz. Elastik malzememizi balon olarak seçtik; etki-tepki olayını en hızlı şekilde gösterdiği için.

Abartılmamış ölçekteki panellerde bulunan bölmeler, insan eylemi ile iki boyuttan üç boyuta geçer. Kapalı bir sistem elde ettiğimiz için insan ağırlığından çok hacim, elastik bölmelerin şişmesinde etkili olur. Diğer etkenler ise yükseklik ve sıcaklık... Yükseklik hiç değişmediği halde sıcaklık zamansal farklılığa bağlı olarak değişebilir. Sıcaklık arttıkça havanın hareket etme hızı da artar dolayısıyla basınç da artar.

Hareketi dönüştürme fikri ile sokağı bir bütün olarak ele almayı, aynı panellerin yarattığı farklı etkileri ortaya çıkarmaya çalıştık.

Ve dar alanda paslaşma başlasın..."




.................


dar alanda paslaşmalar, ilyas - yasemin from kentin girdaplari on Vimeo.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder